5 asiaa, jotka huulesi voivat kertoa terveydestäsi

Mitä huultesi kunto kertoo terveydestäsi? Tiesitkö, että esimerkiksi erilaiset puutostilat näkyvät huulilla herkästi? Lue lista huuliin vaikuttavista terveyden ongelmista alta.

run

Huulet paljastavat terveydestä yllättävän paljon. Pehmeät ja ruusuisen vaaleanpunaiset huulet ovat merkki monipuolisesta ruokavaliosta ja tasapainoisesta elämäntilanteesta. Kuivuus, muuttunut väri ja suupielten halkeilu kertovat siitä, että jokin voi olla pielessä. Erilaiset puutostilat ja esimerkiksi stressi näkyvät huulilla herkästi.

Jos huulivoide ei tunnu auttavan kuiviin huuliisi, tarkista voisiko kyse olla jostakin näistä:

1. Vitamiinien puutos rohduttaa huulia

Erityisesti liian vähäinen B-ryhmän vitamiinien saanti näkyy huulilla. Puutos tekee huulista kuivat, kipeät ja rohtuneet. Myös A-, C- ja E-vitamiinien puute saattaa kuivattaa huulia. Jos huulesi kuivuvat, koita huulivoiteen lisäksi monipuolistaa ruokavaliotasi. Syö viljoja sekä paljon eri värisiä hedelmiä ja kasviksia.

2. Nestehukka kuivattaa myös huulia

Nestehukka voi johtua liian vähästä juomisesta tai auringossa oleilusta. Huulet kuivuvat ja saattavat jopa rohtua, jos elimistössä ei ole tarpeeksi nestettä. Tilanne korjaantuu helposti ja nopeasti juomalla.

3. Allergian voi huomata huulten turvotuksesta

Allerginen reaktio voi näkyä huulilla turvotuksena. Esimerkiksi allergia huulipunan ainesosalle tai ruualle saattaa turvottaa huulet. Ruoka-aineallergia aiheuttaa usein myös muita oireita, kuten ihon kutinaa.

4. Halkeilevat huulet voivat olla seurausta stressistä

Jos elimistösi on kovilla, huulet voivat rohtua ja halkeilla. Tätä esiintyy usein stressin aikana tai silloin, kun vastustuskyky on kovilla.

5. Kalpeat huulet johtuvat raudan puutteesta

Kalpeat ja kuivat huulet kertovat usein anemiasta. Korjaa tilanne syömällä rautapitoisia ruokia, kuten parsakaalia, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Jos ruokavalion muuttaminen ei auta, käy lääkärissä.