Se, mitä syöt, näkyy myös huulillasi

Ruokavalio vaikuttaa kaikkeen kehossamme – myös huuliin. Turhan yksipuolinen ruokavalio saattaa aiheuttaa suupielten halkeilua, kuivattaa huulia tai heikentää huulten luonnollista suojaa. Syömällä monipuolisesti, juomalla tarpeeksi vettä ja tukemalla ruokavaliota tarvittaessa lisäravinteilla varmistat helposti, että saat riittävästi vitamiineja ja hyviä rasvoja.

A-, B-, C- ja E -vitamiinit pitävät huulesi kunnossa

B-ryhmän vitamiinit ovat huulille erityisen tärkeitä ja niiden puutos saattaa rohduttaa, kipeyttää ja kuivattaa huulia. Myös suupielet voivat halkeilla. Ryhmän vitamiineista erityisesti riboflaviini eli B2 vaikuttaa huulten hyvinvointiin. Hyviä B2-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa liha, maitotuotteet ja viljat.

B-vitamiinien lisäksi huulten hyvinvointiin vaikuttavat A-, C- ja E-vitamiinit. Näiden puutos saattaa aiheuttaa huulten kuivumista. A-vitamiinia saa hedelmistä, maidosta, kasvirasvalevitteistä, kananmunasta sekä oransseista ja tummanvihreistä kasviksista. Hyviä lähteitä C-vitamiinille ovat sitrushedelmät ja marjat. E-vitamiinia taas saa kasviöljyistä, kuten auringonkukka- ja rypsiöljystä, kokojyvästä, marjoista ja pähkinöistä.

Muista juoda riittävästi

Me koostumme jopa 60 % vedestä! Myös iho sisältää huomattavasti vettä. Riittävästä juomisesta onkin tärkeä huolehtia joka päivä. Nestehukka näkyy nopeasti kuivumisena myös huulilla. Vettä on tärkeä juoda riittävästi, jotta pysyt hyvin nesteytettynä.

Riittävästä juomisesta on helppo huolehtia muutamalla keinolla. Ensinnäkin jokaisella ruoalla ja välipalalla on hyvä juoda jotakin. Vettä kannattaa myös pitää mukana vaikkapa juomapullossa autossa, työpaikalla tai käsilaukussa. Jos tuntuu siltä, että veden juontia on vaikea lisätä, syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä! Nesisältävät paljon vettä ja samalla saat runsaasti vitamiineja.

Nauti rasvoja myös sisäisesti

Liian vähäinen rasvojen saanti kuivattaa. Erityisesti omega-3-rasvahapot ovat hyväksi iholle, myös huulilla. On tutkittu, että omega-3-rasvahapot auttavat ennaltaehkäisemään auringon haittavaikutuksia. Monissakasviöljyissä on hyvien rasvojen lisäksi huulia ravitsevaa E-vitamiinia.
Huulet voivat kuivua monipuolisesta ruokavaliosta huolimatta. Erityisesti kuiva ilma ja tuuli kuivattavat ja voivat saada suupielet halkeilemaan. Muista siis käyttää suojaavaa huulivoidetta ja kosteuttaa huuliasi myös ulkoisesti!

Blistex-tarina

Lue lisää

Lähetä palautetta

Lue lisää